Общество

Доц. Филип Абединов: Има отлив в желанието да се учи медицина в световен мащаб

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Анестезиолозите продължават да бъдат много дефицитни специалисти в България. Това е една доста сериозна и тежка специалност, за която няма много желаещи, а заради този недостиг се налага много от моите колеги да работят на две места. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ доц. Филип Абединов от УМБАЛ „Св. Екатерина“.

Според него у нас анестезиолозите не са достатъчно конкурентоспособни и много от младите кадри заминават да работят в други европейски държави след завършването си.

Нашата държава се явява нещо като банка кадри за Европа. Поне два и половина пъти заплащането на един анестезиолог у нас е по-ниско, отколкото на неговите колеги в Германия или Франция.

Д-р Абединов обясни, че у нас има условия, които създават много добре подготвени кадри. След като завършат своето образование обаче, младите лекари често не са доволни от заплащането, което получават в болничните заведения.

Редно е един млад колега да започва със заплата поне два пъти над средната за страната. В момента такива млади специалисти взимат в нашата клиника например около 2000 лв. Преди години имаше опит за такъв паритет, но повечето болници отказаха поради невъзможност за финансиране в тази посока.

Според доц. Филип Абединов обаче не само заплатите са фактор в недостига на кадри, защото това е световен проблем.

„Има отлив в желанието да се учи медицина в световен мащаб. Изключително трудно е, това е специалност, която няма задочно обучение, а възвращаемостта на средствата е бавна“, категоричен беше доц. Абединов. 

Целия разговор вижте във видеото.