Политика

Зъболекар: Искането за въвеждане на данък "захар" е заради големите количества въглехидрати

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

От зъболекарския съюз поискаха въвеждането на данък "захар". Искането е във връзка с вредата от големите количества въглехидрати, които се приемат, посочи д-р  Николай Шарков - Председател на УС на Български зъболекарски съюз. Производителите са в основата на проблема, смята той. Д-р Шарков съветва, докато бъдат въведени мерки, да консумираме по-малко захар и да се информираме като четем етикетите. 

Цялото интервю вижте във видеото.

До края на октомври: НЗОК провежда кампании за рака на гърдата и маточната шийка

От днес до края на месец октомври НЗОК провежда информационни и скринингови кампании за рака на гърдата и рака на маточната шийка.

Профилактиката, осигурена от НЗОК включва жени от всички възрастови групи с подходящите методи за изследване. За извършване на изследванията общопрактикуващия лекар трябва да издаде „Направление за медико-диагностична дейност“. Срокът на валидност на направленията за ехографско изследване на млечни жлези и мамография на млечни жлези, по повод на профилактика, е 60 календарни дни, а този на направленията за преглед при специалист и изследване за рак на маточната шийка е 30 дни от датата на издаването.