Общество

Борбата с рака у нас - на първо място сме по смъртност от онкологични заболявания

От Таня Байрактарова Таня Байрактарова Репортер

Държавни и частни организации се обединяват в борбата срещу онкологичните заболявания. За изграждането на Национален хъб на Европейската мисия у нас настояват от сектора. Водещи медици ще представят днес перспективите за борба с рака. 

България е на последно място по превенция в борбата с онкологичните заболявания и на първо място в Европа по смъртност от тях.

422-ма българи на всеки 100 000 души население се разболяват от онкологични заболявания  .Това говори за липса на адекватни политики за превенция у нас, според експертите. Те алармират, че липсват и национални програми за скрининг.

Перспективите за борба с рака започват от т. нар. европейски план, който беше публикуван през 2021 г., сподели в ефира на Евронюз България доц. Димитър Калев, председател на Национална онкологична мрежа. По думите му обаче, перспективности по изпълнението на този български антираков план досега не са осъществени.

„Ние направихме постъпки да се присъединим към един паневропейски консорциум – ЕКОС. И от 17 юни две български неправителствени организации са официални членове“, съобщи още доц. Калев.

Повече вижте във видеото.