Европа

Онкоболни в Обединеното кралство чакат с месеци за преглед

От Euronews България Euronews България

Големите различия в начина на лечение на пациентите с онкологични заболявания в Обединеното кралство означават, че преживяемостта на пациентите изостава от тази в други развити страни. До това заключение достига проучване, проведено в 4 държави. 

"Това се дължи на намаления персонал или на по-високия брой пациенти? Проблемите с персонала в Националната здравна служба са дългогодишни и предизвикателствата пред медицинските работници стават все по-големи. По отношение на населението - то застарява, диагностицираме повече ракови заболявания, отколкото преди, и очакваме да има все повече пациенти с тази диагноза", посочва д-р Джон Бътлър от Международно партньорство за сравнителен анализ на рака.

Майката на Ейми Грей, Джейн, има 16-годишна история на онкологични заболявания. През 2021 г., когато Джейн  естрадала от силни болки в стомаха, е трябвало да чака два месеца преди да бъде прегледана от специалист и да бъде диагностицирана.

"Тя отиде при лекуващия си лекар си, който я изпрати на скенер и установи, че ракът се е върнал и се е разпространил към черния дроб, лимфните възли и гръбначния стълб", споделя Ейми Грей, дъщеря на онкоболна.

В проучването на изследователи от University College London и Международното партньорство за сравнителен анализ на рака са разгледали данни за 780 000 пациенти, диагностицирани с рак в четири държави - Обединеното кралство, Норвегия, Австралия и Канада. Данните за пациентите са събрани между 2012 и 2017 г., като са сравнени резултатите от осем различни вида рак в четирите държави.