Общество

Специалист: 1/3 от онкологичните заболявания са предотвратими при промяна на начина на живот и скрининг

От Диана Радева Диана Радева Водещ

"За съжаление ракът се увеличава по заболеваемост и по смъртност в световен мащаб. Той е на второ място по смъртност след сърдечно-съдовите заболявания. Почти 10 млн. души всяка година умират от рак. За радост 1/3 от онкологичните заболявания са предотвратими с промяна на начина на живот и скрининг." Това заяви в ефира на "Добро утро, Европа" онкологът д-р Таня Златанова по повод Световния ден за борба с рака, който се отбелязва днес. 

По думите й "заболеваемостта се увеличава по много причини. Едната от тях е застаряването на населението. Това е заболяване все повече на по-възрастните хора, защото с времето се натрупват повече мутации и грешки в клетъчното репликиране".

 

 

От друга страна имаме много по-голяма проследяемост на онкологичните заболявания. Другият фактор е начинът на живот, пушенето, пиенето на големи количества алкохол, застоелият начин на живот и т.н.

Д-р Таня Златанова, онколог

Специалистът посочи още, че "ма генетична предразположеност в определени фамилии за по-често възникване на определени типове рак като например на гърдата, на простата и т.н. Освен нея, ако знаем, че във фамилията има по-голяма честота на заболели от рак то може да се направят генетични изследвания за риска това лице да се разболее от рак".

"Тютюнопушенето е доказан фактор за риск от развиване на рак на белите дробове, пикочния мехур, устната кухина и др. Нямаме колебания там, че това е риск за много онкологични заболявания", допълни д-р ЗЛатанова. Според изследванията "затлъстяването също е много рисков фактор за доста видове онкологични заболявания. Нормалното тегло е препоръчително да бъде наша цел като начин на живот".

По думите й "излагането на слънце и употребата на солариуми доказано увеличава риска от рак на кожата. Прекомерната употреба на храни, които са най-вече от пушени места, консервирани, с много добавки, които са сложени за да съхраняват месото, тези крайности в храненето с годините повишават риска от онкологични заболявания. Това, което можем да направим е да изискваме от нашите лични лекари да ни уведомят какви изследвания трябва да направим. Редовен преглед на гърдите, преглед при гинеколог, за мъжете над 50 г. преглед на простата. Те знаят какви изследвания и кога трябва да се правят. Ключово за това дали ще се излекуваме е в какъв стадий ще хванем заболяването".

Целия разговор във видеото.