Общество

СЗО: 1/3 от онкологичните заболявания могат да бъдат предотвратени с превенция

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. Приблизително 3,2 млн. европейци пък получават тази диагноза.Една четвърт от българите са провеждали профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване.

"Ние обяснявама че нашите пациентки между 50-69 годишна възраст имат правоведнъж на две години да правят изследване за рак на гърдата, тези които са между 30-50 могат да правят на всеки 2 години", казва д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и педиатър.  

Според проф. Галина Кирова е необходимо създаването на регистър за онкологичните заболявания.По този начин ще могат да се изградят скрийнингови програми, които да проследят състоянието на пациентите и да се подобри профилактиката.

Според проучване на  агенция „Тренд“ по поръчка на Асоциацията на пациентите с онкологични заболяваниястраната ни например разполага с високотехнологично оборудване за диагностика и лечение на онкозаболяванията, но в 13 области няма нито един онкологичен център, а в 11 – има само по един.

"Ако вие сте достатъчно отговорен и посещавате вашия личен лекар веднъж в годинатаза профилактичен преглед няма да има риск за тези заболявания, за които имаме скринингови програми. Ние изпращаме дамите отопределена възраст, примерно, за цитонамазка. Прави се доста широк кръг от изследвания", продължава доктор Николова.

По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза. Около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.