Добро Утро, Европа

Д-р Гергана Николова: Пациентите да не прибягват до самолечение

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Бум на вирусните и респираторните заболявания, а новият щам на грипа вече настъпва. Лекарите препоръчват да не се прави самолечение, а при първите симптоми да се потърси медицинска помощ. Част от пациентите започват прием на  антибиотици без да се се консултирали със специалист , а това е опасно, предупреди общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. 

Антибиотикът не е антипиретик. Антибиотикът няма да ви свали температурата, пояснява д-р Николова.

 

За съжаление, това, което ние наблюдаваме, е че в момента, в който едно дете или възрастен покачи температура от 38-38.5 градуса, първото нещо, което се взима, не е медикамент, който ще понижи температурата – първото нещо, което се взима, е антибиотик. Изключително грешно.

„Първо, защото в момента на вирусна инфекция натоварваме допълнително организма. Второ, защото той не може да убие вируса, защото няма такъв ефект. И трето, в глобален план ние създаваме една тежка антибиотична резистентност. Тогава, когато ние наистина ще имаме нужда да бъдем лекувани с антибиотици, тези бактерии, които ще циркулират, ще бъдат резистентни – няма да бъдат чувствителни към това, което се използва, и няма да можем да бъдем лекувани“, разяснява общопрактикуващият лекар.

Когато започне високата температура, да тече носа, болки в гърлото – ние препоръчваме нещо, което ще понижи температурата, ако тя е много висока. При една температура от 37.2-37.7 градуса е безсмислено да давате и температуропонижаващо. Може да се вземат повече течности, повече плодове, повече зеленчуци.

„Не трябва да се притесняваме да отваряме прозореца, да проветряваме. Да, трябва да ограничим контактите с околните“, съветва д-р Николова.

Цялото интервю вижте във видеото.