Свят

Журналист от Пекин: Обстановката в Китай се нормализира

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Днес е първият ден, в който Китай официално отваря сухопътните си граници за хора без всякакви ограничения. Единствено пристигащите от чужбина със самолети ще трябва да показват отрицателни резултати от тестове. Всички други ограничения, включително и вътре в страната се отменят.

Това каза пред Euronews Bulgaria Тодор Радев, журналист от китайската медийна група в Пекин.

Китайските власти обясняват това с факта, че Омикрон се изкарва по-леко. Това са и моите наблюдения от изминалите 2-3 седмици в Пекин.

 

В края на декември тук наистина имаше много сериозна вълна на заразяване. Имаше дефицит на лекарства по аптеките и ситуацията беше много сериозна. Но в момента нещата започват да се нормализират. Китайците обаче продължават да носят маски навсякъде навън, независимо, че не е задължително.

Множество фактори повлияха на решението за прекратяване на политиката на нулев Ковид в Китай. Най-големият е, че китайските здравни власти прецениха, че вече вирусът не е толкова опасен и че човек може да се лекува в домашни условия. Също има и икономически причини. Вирусът и мерките причиниха доста сериозни щети на китайската икономика.

 

Към момента поне 90% от цялото население, което е милиард и 400 млн. души са си сложили поне по две дози ваксина. С бустер са около 60%.

Все още в Китай са разрешени за употреба единствено местни ваксини. Те са различни от широко употребяваните на Запад, тъй като са от традиционен тип на основата на неактивен вирус. Има изследвания, които показват, че те са по-малко ефективни от използваните на Запад, но мащабно проучване липсва.

Китайската Нова година е най-важният празник за китайците, нещо като Коледа на Запад. Това е единствената част от годината, в която огромната част от хората, които живеят и работят в други страни успяват да се приберат по домовете си. Очакванията са пътуванията в този период да надхвърлят 2 млрд.

Вижте цялото интервю във видеото.