Свят

Хиляди китайци тръгнаха на път преди Лунната Нова година

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Хиляди тръгнаха на път от Хонконг към континентален Китай, нетърпеливи да видят близките си, след като Пекин отвори сухопътните граници и отмени карантината за пристигащите.

 

От две години не съм виждал жена ми и бързам да отида при нея.

Чан Сен-бън, пътник от Хонконг

През последния месец, близо 3 години след началото на пандемията, китайските власти отмениха повечето COVID мерки. В Хонконг продължават да следят ситуацията със заразените.

Според експертите рискът след отварянето на граничните пунктове може да бъде управляван. Това е така, защото имаме 90% ваксинирани, повече от 2,5 млн. преболедували, както и скрита заболяемост.

Джон Ли, шеф на администрацията в Хонконг

На летището в най-големия китайски град - Шанхай, пристигна първият международен полет с близо 300 пътници от Нова Зеландия. На пристигане всеки трябваше да покаже отрицателен тест за коронавирус, направен до 48 часа преди пътуването.

Отварянето на границите се случва в началото на т.нар. "чънйън" - 40-дневния период на пътувания, свързани с отбелязването на Лунната Нова година. Според китайските власти близо 2 млрд. души да поемат към родните си места за празника - двойно повече спрямо година по-рано.

Очаква се и увеличаване на пътуванията зад граница - до туристически дестинации като Индонезия и Тайланд - на фона на притесненията на правителствата по света, свързани с броя на заразените в Китай.

Инвеститори на свой ред се надяват отмяната на COVID мерките в азиатската държава да повлияе позитивно на икономиката, след като пандемията забави нейния растеж.