Общество

Диетолог: Намалете калориите, за да отслабнете, не спирайте въглехидратите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

Правилното хранене за всеки индивид е това, което задоволява неговите нужди от хранителни вещества и енергия. Съответства на неговата активност, метаболизъм и енергийни нужди.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria доц. Даниела Попова, началник на клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към болница „Царица Йоанна“.

Когато има заболяване или някакви нарушения, човек трябва да нагоди храненето си към този свой проблем.

Диетите с изключване на определени храни като въглехидрати са отклонение от това, което трябва да се приема. Диети се налагат когато има някакви отклонения, т.е. някакво по-специфично изграждане на хранителен режим, за което трябва да бъде потърсен специалист. Принцип на диететиката е да се спазват съотношенията между основните хранителни вещества като само видът на храната и начинът на нейното приготовление е по-различен.

При диетите за отслабване се ограничава приемът на калории с 500 на ден от обичайния, но съотношението на хранителните вещества трябва да остане същото – протеини, въглехидрати, мазнини, а не да се изключват. Ограниченията на определени вещества се отразяват негативно, защото натоварват метаболизма в една или в друга посока. При липса на въглехидрати се получават т. нар. кетотела, които ако присъстват дълго време водят до кетоацидоза и много неблагоприятни последици в организма – повишава се пикочната киселина, натоварва се бъбречната дейност. Трябва да бъдат ограничени бързите въглехидрати – захарите. Най-добре е въглехидратите да се приемат с плодовете – т. нар. сложни, комплексни полизахариди. Хлябът е много важен, той не бива да се елиминира, но би следвало да се намали или да се замени с пълнозърнести продукти, когато искаме да намалим тегло.

Връзката между храненето и психиката е много сложна и комплексна. Храненето се влияе от всички наши промени в емоционалната и психическата сфера. Хроничният стрес е основен фактор при затлъстяването. Разбира се, наблюдава се и другата крайност – ненормално редуциране на теглото.

Не би следвало да има повече от 4 часа пауза при прием на храна. Не може наведнъж да приемем голямо количество храна и после да има дълга пауза, което ще породи енергийни нужди, които ще повишат нашия апетит в следващото хранене. Винаги трябва да има закуска, прескачането ѝ е една честа грешка в нашето ежедневие.

Вижте цялото интервю във видеото.