Европа

Как новата италианска система на етикетиране помага за здравословното хранене

От Euronews България Euronews България

Как новата система за етикетиране на храните, въведена вече в Италия, помага за здравословното хранене разказа за Euronews Bulgaria Рафаеле де Луцио – представител на Асоциацията на производителите от хранително-вкусовата промишленост в Италия „Федералиментаре“.

Това е система базирана на графично представяне на съставките на храните във всеки продукт – сол, мазнини, захари, обясни де Луцио.

Той посочи, че по този начин потребителите имат достъп до обективната картина на процентното съдържание на тези три съставки на всеки продукт.

Взели сме предвид точно тези съставки, защото те са предвидени в Европейската нормативна рамка“, посочи де Луцио.

По думите му френската система на етикетиране е базирана на хранителните стойности за едно напълно произволно количество от 100 гр.

От олиото или маслото не се консумира 100 гр. наведнъж, а от пицата се консумират много повече. Следователно, няма смисъл да се прави измерване по стандартната система от 100 гр.

Рафаеле де Луцио, Федералиментаре

Де Луцио подчерта, че системата дава веднага детайлна информация за продукта, който потребителят консумира, без риск индустрията да манипулира информацията.

„Свръхтеглото се поражда преди всичко от количествата храна, която човек консумира, но също и от начина на живот и часовете на хранене“, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.