Общество

Лекар: Една четвърт от българите страдат от очни заболявания

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Около 2 млрд. Души по света имат очни заболявания, сочат данни на ООН. Това е една четвърт от населението, а ако го отнесем към нашата страна – една четвърт от българите страдат от някакво очно заболяване. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ съоснователят на пациентския информационен сайт diagnosa.info д-р Иван Томов.

По думите му поне половината от тези случаи са предотвратими или добре лечими.

Данните от различни източници от България показват, че за съжаление българите много късно се замислят за потенциални очни заболявания, не си правят профилактични прегледи. У нас пациентите отиват късно на лекар и така възможностите за лечение или предпазване от различни очни заболявания не са толкова добри, колкото в други европейски страни.

„Стоенето пред дисплеите продължително време натоварва сериозно очите ни, а проблемът при младите хора, децата и учениците е изключително сериозен. За да се предпазим, можем да следваме простото правило 20/20/20 – на всеки 20 минути пред екрана, трябва да отместваме погледа си за 20 секунди и да гледаме в предмет, който е на 20 фута или на около шест метра от нас“, съветва специалистът.

По случай Международния ден на зрението на 8 октомври в залата за събития край езерото Ариана от 17:00 часа актьорите Гери Турийска, Дарин Ангелов и Камен Алипиев – Кедъра от познатия формат „Кутия за приказки“ ще преразкажат лични истории на пациенти, които ще ни позволят да видим света през очите на хората, засегнати от заболяванията на очите. Инициативата е с цел да запознае общественостta с предизвикателствата и възможностите в областта на очното здраве в България, като фокусът е върху превенцията.

Целия разговор вижте във видеото.