Общество

Изследват генома на българите – данните информират за ДНК и потенциални заболявания

От Диана Радева Диана Радева Водещ

За първи път изследват колективния геном на съвременните българи. Събраните данни от 6500 българи  ще помогнат да научим повече за нашето ДНК  и за превенция на потенциални заболявания. Конфиденциалността на тези данни е гарантирана, категорична беше в „Добро утро, Европа“  Цветана Керелска от екипа на „Геномът на България“.

 

Ето какво още каза тя:

Този проект е един шанс за нас да научим как геномът влияе на нашето здраве. Дългосрочно, това ще ни покаже как да предоставяме по-добра превенция и профилактика, да диагностицираме по-рано и правилно, как да лекуваме с правилната терапия много различни заболявания – ракови, диабет, сърдечно-съдови, нервно-дегенеративни, както и редките болести.

Това също ще донесе за т. нар. персонализирана терапия, която ще е съобразена с генетичния профил на всеки човек, с неговия начин на живот и рисковите фактори. Този проект цели да създадем референтния геном на българите, където ще определим кои са специфичните за нас вариации.

Има достатъчно знания в областта на фармако-геномиката за да знаем кои гени влияят на това как ние усвояваме различните лекарства. И благодарение на това могат да се направи терапия с лекарствата, които ние ще можем да усвоим и да се изключат тези, които няма да ни повлияят

 

Цялото интервю вижте във видеото.