Свят

Технологията в помощ на здравето: Ултразвукови апарати спасяват животи в Африка

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Ултразвуковите преносими апарати са животоспасяващата технология, която подобрява резултатите както за майките, така и за бебетата и дава надежда на маргинализираните общности в Африка. Намуняк Таджири, 37-годишна майка на девет деца, се грижи за малкото стадо овце и кози на семейството си заедно със сина си в отдалечено село в Наманга. Сега, когато е бременна с близнаци, тя се чувства по-обнадеждена от преди.В миналото е имала усложнения при раждане, като при едно от тях губи дете.

По време на третата си бременност очаквах близнаци. Когато обаче родих у дома, оцеля само едно от бебетата. Трагично, но другото почина. Поглеждайки назад, осъзнавам, че ако бях отишла на ултразвуково изследване, може би щях да спася живота на това бебе.

Понастоящем в Кения 5000 жени и момичета умират годишно поради бременност и раждане. Ултразвуковите устройства се разпространяват безплатно и помагат за намаляване на риска от майчина и детска смъртност, като дават възможност на акушерките да откриват усложнения на бременността на ранен етап.

В нашето племе никога не сме осъзнавали истински значението на ултразвуковите изследвания. Това не беше нещо, което ценим или разбираме необходимостта от него.

Според Дороти Квамбока, медицинска сестра в здравния център „Наманга“, усилията на доброволците от общността за обучение на бременните жени са довели до промяна в отношението. Жените са обучавани за значението на прегледа, както и за предимствата на ранното планиране, за да се противодейства на евентуални проблеми. Но екипът често се сблъсква с практически предизвикателства:

„Имаме жени, които идват от много далеч, така че транспортът е голям проблем. Това ни принуждава да използваме преносимия апарат. Понякога липсата на електричество означава, че не може да извърши много сканирания. И още, финансовите ограничения, има хора, които казват, че може би не са в състояние да платят.“

Екипът трябва да се бори и с културните вярвания:

„Има хора, които вярват, че не трябва да знаят нищо, докато не дочакат последния ден, когато бебето се появи. И заради това се получават проблеми при много майки, защото сканирането е много важно, за да се знае дали има някакъв проблем по-рано, за да може да се реши, но културните вярвания са в разрез и пречат това да се случи.“

Ултразвуковото изследване струва на пациентите 3 долара - същата цена като в държавните болници. В частна болница те струват три пъти по-скъпо. Според Пол Одхиамбо, ръководител на проекта в Международния университет Amref, се наблюдава увеличение на броя на жените, които посещават пренатални кабинети и имат достъп до ултразвукови изследвания.

СЗО препоръчва поне осем посещения за пренатални грижи и откакто започнахме да използваме здравните промоутъри в общността, за да повишаваме чувствителността на общността и да я информираме за важността на ранното започване на пренатални грижи, наблюдаваме увеличение на броя на жените, които завършват посещенията за пренатални грижи, а също и на тези, които отиват на ултразвуково изследване в лечебното заведение.

Пол Одхиамбо, ръководител на проекта в университета Amref

Според данни на СЗО през 2020 г. на Африка се падат 69 % от смъртните случаи при майките в световен мащаб. Повечето е можело да бъдат предотвратени в подходящи здравни заведения:

„Африка изостава в постигането на целите за майчината смъртност поради много фактори, но бих искал да подчертая високите нива на бременност при юношеските и детските бракове. И новата технология наистина може да бъде от полза, защото знаем, че е много вероятно тези бременности да имат усложнения и тази нова технология може да бъде съществена по отношение на разпознаването на тези усложнения и да се направи своевременно насочване и на подходящо ниво на грижи.“

Продължаващото обучение на жените, мъжете и децата за значението на пренаталните грижи помага за подобряване на перспективите за здравето на майките и децата в тези общности.