Свят

Африкански лидери обсъдиха заплахата от маймунска шарка

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Държавните глави на страните от Южноафриканската общност за развитие се срещнаха в Зимбабве. По време на конференцията беше обсъден нарастващият проблем с епидемиите от маймунска шарка на континента. Тази седмица Световната здравна организация обяви огнищата на болестта в Африка за извънредна ситуация в световен мащаб. Регионът на Южноафриканската общност за развитие включва и Конго, където са регистрирани повече от 90 % от случаите на заболяването. Шарката се среща в Централна и Западна Африка от години, но от тази година върлува и в нови държави, които никога не са се борили с нея. 

 

Срещата на върха изразява солидарност и подкрепа към държавите членки, засегнати от маймунската шарка. Освен това искаме Световната здравна организация и Африканския център на контрол на заболяванията да предоставят необходимите средства за реакция. 

Елиас Магоси, изпълнителен секретар на Южноафриканската общност за развитие

Учените са идентифицирали и нова форма на маймунска шарка в Конго, която може да е по-заразна. СЗО изрази опасения, че тя може да започне да се разпространява през международните граници. Тази седмица Швеция стана първата европейска страна, която съобщи за заразен от новия вариант. Междувременно, представители на ООН по правата на човека критикуваха предполагаемите политически репресии от страна на правителството на Зимбабве. През последните месеци там бяха арестувани повече от 160 активисти и членове на опозицията.

 

Масова ваксинация срещу маймунска шарка стартира в Гърция

От 22 юли Гърция е започнала кампания за ваксинация срещу маймунска едра шарка, съобщи министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис, предаде ЕРТ, цитирана от БГНЕС.

Това действие следва декларацията на Световната здравна организация (СЗО), че разпространението на маймунската шарка (mpox) е извънредна ситуация за общественото здраве в международен план.

Георгиадис обясни, че макар вирусът на маймунската едра шарка да има генетични сходства с вируса на дребната шарка, той обикновено е по-малко заразен и причинява по-леки симптоми. Министърът отбеляза значително увеличение на случаите през 2024 г., като 160-процентното увеличение се дължи на нов, по-тежък вариант на вируса. От януари 2022 г. насам в 16 африкански държави са регистрирани 38 465 случая и 1456 смъртни случая.

Георгиадис подчерта, че най-уязвимите групи включват хетеросексуалните мъже и транссексуални лица, но особено хората с множество сексуални партньори.