Свят

75% от заболелите от едра шарка в Конго са деца

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

От десетилетия град Гома е въвлечен в продължаващия конфликт в Демократична република Конго. Сега селището в източната част на африканската държава е нулева точка в последното огнище на едра шарка. Персоналът на главната болница Нирагонго в покрайнините на Гома наблюдава увеличение на броя на пациентите с това заболяване. Сегашният вариант, който се разпространява в страната, има тревожни характеристики и изглежда е по-смъртоносен от своите предшественици.

 

Първоначално почувствах главоболие и болки в мускулите. По кожата ми започнаха да се появяват петна и си помислих, че това трябва да е инфекция. Тялото ми се промени напълно. 

Ньота Мукобелва, пациент 

Лекарите и медицинските сестри казват, че повечето от появилите се пациенти са деца.

 

75% от заболелите са деца под 10 години. Само 25% са възрастни на възраст между 15 и 50 години. Повечето хора, които идват тук, са от лагерите за вътрешно разселени лица. 

Д-р Пиер Оливие Нгаджоле, здравен съветник на Демократична република Конго

През 2022 г. в повече от 70 държави по света, които дотогава не са съобщавали за дребна шарка, се появяват огнища на болестта. Това принуждава СЗО също да обяви извънредно положение, което продължава до средата на 2023 г. А тази година учени съобщиха за нова форма на едра шарка, която може да е по-заразна и да убива до 10% от заразените. Най-малко 13 африкански държави съобщават за нови огнища, като в четири от тях това се случва за първи път. Огнищата в тези четири държави - Бурунди, Кения, Руанда и Уганда - са свързани с тези в Конго.