Общество

След пандемията с COVID-19 случаите на дребна шарка са скочили с 80%

От Сияна Маринова Сияна Маринова Стажант
APTOPIX Virus Outbreak Romania Children Vaccinati AP Снимка: AP

Само през първите два месеца на 2022 г. регистрираните случаи на морбили (дребна шарка) са скочили с 80 % в световен мащаб.

Това показват данни на Световната здравна организация (СЗО).

Имунизацията, заедно с анестезията, антисептиката и антибиотиците, е обявена за едно от четирите най-големи постижения в медицината през последните 200 години. Надпреварата за ваксините COVID-19 беше мощно напомняне за ползите от ваксинирането, но и стимул за колебание относно ваксините.

Страхът от заразяване с ваксината COVID-19 също накара някои семейства да отложат ваксинирането на децата си, а ресурсите, които иначе биха били отделени за рутинни имунизационни програми, бяха използвани за реагиране на пандемията. В резултат на това, по данни на СЗО, само през 2021 г. над 25 милиона деца са пропуснали поне една ваксинация.

 

Това е червена тревога за детското здраве. Свидетели сме на най-големия устойчив спад в имунизацията на децата от едно поколение насам. Последиците ще се измерват в човешки животи.

Катрин Ръсел, изпълнителен директор на UNICEF

Тази седмица СЗО обяви "Голямото наваксване" - глобална инициатива за обръщане на този спад в сътрудничество с UNICEF, Алианса за ваксини, Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и други партньори в областта на здравеопазването.

 

Спад на ваксинациите в световен мащаб. Как се представят европейските страни?

Изчислено е, че благодарение на ваксинациите в детска възраст всяка година се предотвратяват четири милиона смъртни случая в света, а между 2021 г. и 2030 г. могат да бъдат предотвратени повече от 50 милиона смъртни случая. Само ваксините срещу морбили могат да спасят близо 19 милиона живота.

През 2021 г. рекордните близо 40 милиона деца в световен мащаб са пропуснали доза ваксина, съдържаща морбили. Във Франция например ваксинацията срещу силно заразното заболяване е спаднала с 10 %.

 

Процент на децата, ваксинирани срещу морбили в европейския регион на СЗО

Процентът на ваксинация срещу морбили в Европа бележи тенденция на нарастване от 1982 г. насам, когато за първи път са получени данни. Тогава само 69,4 % от децата са били ваксинирани срещу вирусното заболяване, докато през 2020 г. те са 94,2 %.

Кривата след 2018 г. обаче показва, че преди настъпването на пандемията от коронавирус, става очевиден спад от почти един процентен пункт. Процентът на ваксинираните се понижава от 95,5 % през 2018 г. до 94,2 % през 2020 г. Това може да изглежда като малък спад, но тогава СЗО предупреди, че той излага 117 милиона деца на риск от заразяване.

 

В кои държави от ЕС има задължителна ваксинация?

Девет държави от Европейския съюз (България, Хърватия, Чешката република, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Полша, Словакия) са въвели задължителна ваксинация срещу морбили, паротит и рубеола.

Интересно е, че на континента страните с почти перфектни нива на ваксинация не са точно тези, които са направили ваксината задължителна. Само в Португалия, Люксембург и Унгария 99 % от децата са ваксинирани и срещу трите заболявания.

Страната с най-ниски нива на ваксинация в Европа е Черна гора, като само 24% от децата са ваксинирани срещу морбили, а 42% - срещу рубеола и паротит. Тези нива са драстично по-ниски от тези, в която и да е друга страна на континента.

В България 88% от децата са ваксинирани срещу морбили, а 93% - срещу рубеола и паротит.

 

Крайъгълният камък на общественото здраве

"Ваксинацията е крайъгълен камък на общественото здраве", заяви СЗО в неотдавнашно изявление по повод Европейската имунизационна седмица.

 

Внезапният спад в имунизацията след пандемията ще създаде "почти десетилетие на застой".

Кейт О'Брайън, мениджър по ваксинацията към СЗО

Инициативата на СЗО "Голямото наваксване" сега се надява да повиши нивата на ваксинация, да укрепи националните здравни системи и в крайна сметка да спаси човешки живот.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) също призовава политиците да преодолеят "изоставането във ваксинацията", което засяга най-вече бежанците, имигрантите и лицата, търсещи убежище, които не се наблюдават отблизо от здравните системи.