Свят

СЗО обяви маймунската едра шарка за проблем от световен мащаб

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Tedros Gebreysus AP Снимка: АП, архив

Световната здравна организация за втори път в рамките на две години обяви, че маймунската едра шарка е извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб. Това стана след избухването на епидемия от вирусната инфекция в Демократична република Конго, която впоследствие се разпространи в съседните страни.

По-рано се проведе заседание на комитета за извънредни ситуации, за да разясни на генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус дали огнището на болестта представлява „извънредна ситуация за общественото здраве от международна важност“. Статутът е най-високото ниво на предупреждение на СЗО и има за цел да ускори научните изследвания, финансирането, международните мерки и сътрудничество в областта на общественото здраве за ограничаване на заболяването.

 

Откриването и бързото разпространение на новата болест в източната част на Демократична република Конго, откриването му в съседни държави, които досега не са съобщавали за случаи, и потенциалът за по-нататъшно разпространение в Африка и извън нея са много тревожни. Ясно е, че координираната международна реакция е от съществено значение за спиране на тези огнища и спасяване на човешки живот.

д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация

Маймунската едра шарка може да се разпространи чрез близък контакт. Обикновено протича леко, но в редки случаи е с фатален изход. Тя причинява грипоподобни симптоми и изпълнени с гной пъпки по тялото. Епидемията в Конго започна с разпространението на ендемичен щам, известен като "clade L". Но нов вариант, "clade LB", изглежда се разпространява още по-лесно чрез близки контакти, включително и при сексуални контакти. Той се преминава от Конго в съседните страни Бурунди, Кения, Руанда и Уганда.