Свят

ЕК одобри ваксина срещу маймунска шарка

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Европейската комисия е дала разрешение ваксината Imvanex да бъде пусната на пазара като защита срещу маймунска шарка, както препоръча миналата седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
Това съобщи датската биотехнологична компания Bavarian Nordic, предаде Euronews.
Одобрението идва само ден след като Световната здравна организация (СЗО) издаде предупреждение на високо ниво, обявявайки бързо разпространяващата се епидемия от маймунска едра шарка за извънредна ситуация в световен мащаб.

 

Наличието на одобрена ваксина може значително да подобри готовността на държавите за борба с нововъзникващите болести, но само чрез инвестиции и структурирано планиране на биологичната готовност.

Главният изпълнителен директор на Bavarian Nordic Пол Чаплин

Одобрението е валидно във всички държави-членки на Европейския съюз, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, се казва в изявление на Bavarian Nordic.

Ваксината на Bavarian Nordic, единствената, която е получила одобрение за превенция на заболяването в САЩ и Канада. Досега в ЕС е била одобрена само за лечение на дребна шарка.
Разработването на Imvanex е станало възможно благодарение на значителни инвестиции от страна на правителството на САЩ през последните две десетилетия, добави компанията. Цената на акциите на Bavarian се е повишила със 122% през последните три месеца, благодарение на силното търсене на ваксината срещу маймунска едра шарка.