Свят

Природни бедствия в Африка: Над 400 хиляди са засегнатите в Нигерия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Тежки наводнения продължават да опустошават не само стария континент, но и Африка. По данни на ООН в Нигерия са засегнати над 400 000 души. Въздушни снимки показаха мащабите на наводненията, които са довели до разселването на стотици хиляди хора. Правителството на Нигерия също така предупреди за възможни наводнения в 11 щата след изпускането на вода от язовир в съседен Камерун. Около 15 % от Майдугури, столицата на щата Борно, е под вода.

Аз и семейството ми не знаем къде да отидем сега. Правителството трябва да прояви съчувствие.

Якака Идрис, разселено лице

Повече от един милион души в североизточна Нигерия са засегнати от наводненията, като в някои райони нивото на водата е унищожило посеви. Бедствията задълбочиха хуманитарната криза в Нигерия, където въоръженото насилие, особено в размирния северен регион, вече доведе до разселването на милиони хора.

Това е абсолютна трагедия за местните хора, чиито домове са унищожени от наводненията и които вече са били засегнати от конфликта в региона. Това е поредното предизвикателство за местното население.

Дейвид Стивънсън, представител на Световната продоволствена програма

Тази година Западна Африка преживя едни от най-тежките наводнения от десетилетия насам. Над два милиона дущи пострадаха. Това е тройно увеличение от миналата година. През 2022 г. повече от 600 души бяха засегнати от природни бедствия в Нигерия.