Свят

След наводненията в Сахара: Учени предупреждават за нови възможни аномалии

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Учени от Африка предупреждават, че може да има нови климатични аномалии. Това се случва след като на места в мароканската част на пустинята Сахара имаше наводнения. 

Вода между пясъчните дюни в южната част на Мароко: сюрреалистичен образ, оставен от проливните дъждове през август и септември. Това придава различен облик на мароканската част на пустинята Сахара, която е по-известна високите си температури. Според мнозина експерти тазгодишните валежи южната част на Мароко са нещо сравнително необичайно, дори и за все по-честите климатични промени. Хюсеин Юабеб от Главната дирекция по метеорология на Мароко казва, че поне от 30 години не е падало толкова много дъжд за толкова кратко време.

„От 30 не е падало такова количество дъжд за толкова кратко време. Трябва да кажем, че дори за географското положение на региона, тъй като се намираме на източни, те склонове на Атласките планини, забелязахме, че сякаш всички дъждове са насочени към едни и същи райони“, казва Хюсеин Юабеб, ръководител на комуникациите към Главна дирекция по метеорология на Мароко.

Според Юабеб спътниците на НАСА дори са засекли наличието на вода в известното езеро Ирики между регионите Загора и Тата, което е било сухо в продължение на 50 години. Той допълва, че наличието на вода в Сахара може да промени сериозно прогнозите за времето в бъдеще. Възможни и са и други климатични промени като например сняг.