Свят

Делфините в Адриатическо море процъфтяват на фона на климатични предизвикателства

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Това излизане в открито море не е за удоволствие – в гумената лодка са двама учени, които изучават фауната в северната част на Адриатическо море.

Те бързо забелязват обектите на своя интерес – стадо бутилконоси делфини. През 2006 г водите около остров Лошин са обявени за резерват за делфини – първи по рода си в Средиземно море.

Сега този район е дом на 200 индивида, чиято популация очевидно се развива много добре.

Тук имаме общност от делфини, наброяваща 150-200 екземпляра. Голяма част от тях живее в района от няколко години, а някои са тук от повече от 20 години. Хабитатът им дава всичко, от което се нуждаят - има достатъчно риба, за да се хранят. Много от тях се размножават тук, имат потомство, което израства в същите води.

Гъргур Плеслич – научен директор на институт "Син свят"

Все пак морските бозайници са застрашени от шумовото замърсяване, изчерпването на рибните запаси и изменението на климата.

Тази година в Адриатическо море бяха измерени едни от най-високите температури в историята. Но изглежда делфините разполагат със съпротивителни сили.

Остров Лошин е добре познат с делфините. Това води туристи и местните трябва да доволни от това развитие. Ние също сме в контакт с местните хора, когато трябва да изследваме животните. Разпространяваме наръчник за поведение, когато хората се озоват сред делфините. И наистина те се държат по-добре, когато са близо до морските бозайници.

Йерун Хофс – морски биолог от Нидерландия 

Институт "Син свят" се грижи за популациите на делфини и морски костенурки край Лошин. Всяка година в района идват морски биолози и доброволци, които чистят крайбрежната ивица.

Неправителствената организация е създала и резерват за морски костенурки. Адриатическо море е едно от основните местообитания на морските костенурки, но те често изпитват затруднения, свързани с човешката дейност. Заплитат се в пластмасови рибарски мрежи или биват наранявани от преминаващи лодки и кораби.

Смята се, че в Адриатическо море живеят около 20 000 морски костенурки, като няколко десетки от тях биват спасявани целогодишно от местните жители и туристите.