Свят

ООН: През 2023г. световните реки са преминали най-сухия си период

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Рекордните горещини през 2023 г. са довели до това, че световните реки са преживели най-сухата година от повече от три десетилетия насам. Това сочи нов доклад на Световната метеорологична организация към ООН. СМО твърди, че ледниците, които захранват реките в много страни, са претърпели най-голямата загуба на маса през последните пет десетилетия, като предупреждава, че топенето на ледовете може да застраши дългосрочната сигурност на водоснабдяването за милиони хора по света.

Водата е в основата на живота на тази планета. Но тя може да бъде и разрушителна сила. Един от основните изводи в този доклад е, че водата става все по-непредсказуема, което наричаме хаотичен хидрологичен цикъл, водещ до внезапни наводнения, тежки суши, а изменението на климата е една от причините за това екстремно поведение.

Селесте Сауло, генерален секретар, Световна метеорологична организация

Позовавайки се на данни на UN Water, метеорологичната агенция твърди, че около 3,6 милиарда души са изправени пред неадекватен достъп до вода поне един месец в годината - а до 2050 г. се очаква това число да нарасне до 5 милиарда. През 2023 г. светът се сблъска с най-горещата година в историята, а лятото на тази година беше и най-горещото лято в историята - което повдига предупредителни знаци за възможен нов годишен рекорд през 2024 г.