Свят

Дни след урагана ''Хелън'', САЩ се подготвя за „Милтън“

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Дни след урагана Хелън, американският щат Флорида се подготвя за масова евакуация, заради урагана Милтън. Природното бедстие се движи с максимални постоянни ветрове от 145 км/ч, като се насочва към градовете Тампа и Орландо. Това е най-голямата евакуация от 2017 година насам. Тогава около 7 милиона души бяха призовани да напуснат домовете си по време на урагана Ирма. С най-малко 215 загинали Хелене вече е най-смъртоносният ураган, връхлетял континенталната част на САЩ от 20 години насам. А стотици хора все още са в неизвестност. Приблизително половината от жертвите са в Северна Каролина, а десетки други са загинали в Южна Каролина и Джорджия. Засегнатите райони се борят с внезапни наводнения, кални свлачища, падащи дървета и разрушени пътища. Именно екстремните количества валежи увеличиха опасността от тази буря.

С въздействието на климатичните промени върху развитието на ураганите не сме сигурни какво може да се случи. Знаем, че този тип бури ще събират повече влага, а това означава още по-силни валежи. А това означава, че те ще се придвижват по-навътре в сушата. Ще станем свидетели на много повече такива разрушителни бури. Това може да промени и тяхната честота. 

Хана Клок, професор по хидрология, Университет в Рединг

Преди да достигне сушата миналата седмица, Националната метеорологична служба е предупредила специалистите по планиране на извънредни ситуации, служителите за първа помощ, че проливните дъждове и силните ветрове на бурята могат да доведат до бедствие на стотици километри от брега. Нарастващият брой на жертвите провокира длъжностните лица и засегнатите да се замислят дали не са могли да бъдат по-подготвени. 

Експертите обаче твърдят, че коренът на проблема се крие в социалното неравенство.

Защо тогава хората не са били наясно, че в тези райони наистина има урагани и могат да възникнат наводнения на такова ниво? За съжаление, причината е в бедността. Всичко се свежда до това, че властите не разполагат с ресурси, за да се грижат за хората живеещи в засегнатите места. 

Иън Келман, професор по бедствия и здраве, Университетски колеж в Лондон

Пътят към възстановяването се усложнява от откъснатите от света общности, липсата на течаща вода и все още неработещите мобилни телефони.