Общество

Ураганът ''Хелън'' връхлетя югоизточната част на САЩ и нанесе огромни поражения

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Ураганът ''Хелън'' връхлетя рядко населения регион Биг Бенд във Флорида, като предизвика бурни вълни и силни ветрове по крайбрежието на Мексиканския залив. След това бурята навлезе в южната част на Джорджия. От петък вечерта насам "Хелън" отслабна до тропическа депресия с максимален постоянен вятър от 48 км/ч. Това съобщиха от Националния център по ураганите. Въпреки това, евакуациите на местното население продължава.

Вицепрезидентът Камала Харис призова жителите на засегнатите райони да обръщат внимание на местните власти и техните предупреждения.

Преди да започна, искам да кажа няколко думи за урагана Хелън. Продължаваме да следим ситуацията отблизо. Мобилизирахме повече от 1500 федерални служители, за да подкрепим засегнатите общности. Разполагаме с храна, вода и генератори и работим за възстановяване на електрозахранването на милиони хора. Искам да подчертая, че бурята продължава да бъде опасна, има човешки жертви и рискът от наводнения все още остава висок. 

Камала Харис, вицепрезидент на Съединените Щати

Длъжностните лица продължиха спасителните операции с лодки, хеликоптери и големи превозни средства, за да помогнат на затрупаните от наводненията. Някои от пострадалите включваха около 50 работници и пациенти от покрива на наводнена болница в Тенеси.

Ураганът е 14-ият най-мощен ураган, връхлетял Съединените Щати от началото на записите. С широчина от около 675 км той отстъпва само на два други урагана - "Ида" през 2017 г. и "Опал" през 1996 г. Поради огромните си размери, въздействието на силните ветрове и проливните дъждове е широко разпространено във Флорида, Джорджия, Тенеси и Каролина.

Според застрахователи и финансови институции щетите, причинени от бурята, могат да достигнат милиарди долари.