Свят

Във Флорида продължават усилията за възстановяване след урагана "Хелън"

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Ураганът "Хелън" е отговорен за най-малко 52 смъртни случая в пет американски щата, включително 23 души в Южна Каролина и 11 във Флорида. Очаква се броят на загиналите да нарасне, тъй като властите все още правят равносметка на щетите. Жителите в северната част на щата Флорида се възстановяват от бедствието. 

 

Когато водата започна да навлиза в къщата ни, бях паркирал камиона си отзад. Аз и жена ми просто се качихме на най-високата част в града и наблюдавахме всичко, което се случва. Просто гледахме как градът ни се разпада. 

Тими Фъч, жител на Хорсшоу Бийч, Флорида

"Хелън" връхлетя в четвъртък вечерта като буря от четвърта категория на брега на Мексиканския залив във Флорида, а в петък бързо премина през Джорджия, Северна и Южна Каролина и Тенеси. 

Извършени са стотици водни спасителни операции. Те продължиха и на следващия ден в окръг Бънкъмб, Северна Каролина, където част от град Ашвил беше под вода. Много жители са отправили молби за помощ в социалните мрежи. 

 

Не познавам нищо друго, освен това място. То е в кръвта ми, дядо ми е основал този град. Не мога да си представя някога да го напусна. 

Тими Фъч, жител на Хорсшоу Бийч, Флорида

Очакваше се бурята, която вече е посттропичен циклон, да се задържи над долината на Тенеси в събота и неделя. Това съобщиха от Националния център по ураганите. В Северна Каролина тя предизвика най-тежките наводнения от един век насам. 

Президентът Джо Байдън заяви в събота, че опустошенията на "Хелън" са „огромни“, и обеща да изпрати помощ. Той също така одобри обявяването на бедствие в Северна Каролина, което ще осигури федерално финансиране за засегнатите лица.