Бизнес и технологии

ЕС одобри въвеждането на мита за китайските електромобили

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Страните от Европейския съюз не успяха да се споразумеят дали да наложат по-високи мита на произведените в Китай електромобили по време на гласуването. Това принуди Европейската комисия да финализира предложението си. 

Днес предложението на Европейската комисия за налагане на окончателни изравнителни мита върху вноса на електрически превозни средства с батерии от Китай получи необходимата подкрепа от държавите - членки, за приемането на митата. Това представлява още една стъпка към приключване на антисубсидийното разследване на Комисията. Успоредно с това блока и Китай продължават да работят усилено за проучване на алтернативно решение. 

Олоф Гил, говорител на Европейската комисия

Резултатът от гласуването в петък не е публично достояние, въпреки че няколко дипломати разказаха на Euronews как се е позиционирала всяка държава членка. Десет държави сред които и България са подкрепили приложението. А Германия, Унгария, Малта, Словения и Словакия бяха против. 

Големият брой въздържали се, сред които Белгия, Австрия, Румъния, Швеция и Финландия се отразява дългогодишните опасения относно начина, по който Европа трябва да се противопостави на Китай. 

Каква беше целта на това разследване от самото начало? Целта беше да се установят или по-скоро да се възстановят равнопоставените условия на конкуренция. Екологичните цели на Европейския Съюз могат да бъдат постигнати по справедлив начин. Ние не искаме и никога не сме искали да налагаме мита. Това, което искаме, е да премахнем вредното субсидиране и последиците от него. Причината, поради която продължаваме да преговаряме по конструктивен начин с нашите китайски колеги, е именно защото искаме да намерим решение. 

Олоф Гил, говорител на Европейската комисия

Преди това Европейската комисия  предупреди, че ако не се предприемат решителни действия, производителите на автомобили в Съюза ще понесат невъзстановими загуби и ще бъдат изтласкани от пазара. А това ще има болезнени последици за 2,5 милиона преки и 10,3 милиона непреки работни места в целия блок. Промишлеността на Европейския Съюз вече е в състояние на сътресения поради високите цени на енергията, забавеното потребителско търсене и ожесточената глобална конкуренция.