Цвят

Китайска компания разработи технология, която засича дийпфейк видеа

От Euronews България Euronews България

Как да разберем, че човекът, с когото водим видео разговор, наистина е този, за когото се представя?

Изкуственият интелект е толкова напреднал, че е възможно да промени лицето на човек и да скрие истинската му самоличност. Много често измамници използват технологията, за да разпространяват дезинформация за публични личности, например Доналд Тръмп.

Китайската компания Honor се включи в редиците на онези, които се борят с дийпфейк изображенията.

Нейните инженери са разработили функция за мобилен телефон, която може да открие дали дадено лице във видеоклип е било манипулирано.

Нашата стратегия е ориентирана към човека. Използваме изкуствен интелект, за да дадем инструменти в ръцете на потребителите, когато фалшиви изображения променят човешки лица и генерират измами.

Джордж Жао – изпълнителен директор на Honor

Използваме технологията, за да анализираме видеоклипа, да проверим всеки детайл и да преценим дали е фалшив или истински.

Функцията е вградена в телефона, което означава, че потребителите не могат я използват чрез облачна услуга в интернет. Тя анализира всеки кадър за несъответствия – може би контурите на лицето са леко замъглени или пък осветлението не е подходящо. Ако открие измама, алгоритъмът оценява възможността за размяна на лица.

Очаква се китайският производител да пусне функцията в своите устройства през следващите едно до две тримесечия.

Honor не е единствената компания, която влиза в битката за истината.

Microsoft e разработила инструмент за удостоверяване, който може да анализира снимки или видеоклипове, за да даде оценка дали са автентични или манипулирани.