Икономика

Новият закон на ЕС за използване на изкуствен интелект влиза в сила

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Началото на август бележи влизането в сила на Закона за изкуствения интелект, рамковия документ на ЕС за регулиране на технологията и първия в света, който прави това със задължителни правила.

Оттук нататък се задават поредица от дати и срокове за прилагането на закона. През февруари 2025 г някои практики ще бъдат забранени, като лицевото разпознаване в реално време.

Други AI системи, които се определят като „високорискови“, като тези, използвани за откриване на мигранти на границите, ще трябва да следват строги разпоредби.

 

Това е първото законодателство в световен мащаб, което се занимава с рисковете, създадени от употребата на изкуствен интелект. Същевременно законът се опитва да изгради по-голямо доверие в използването на технологията, да създаде повече възможности за всички да я използват в Европа. Хората да имат по-добри условия на труд и по-добри възможности за обучение и живот благодарение на тази технология.

Брандо Бенифей – докладчик на ЕП за закона за изкуствения интелект

Европейската комисия създава служба за надзор на правоприлагането, докато държавите-членки на Съюза ще трябва да създадат национални органи за прилагане на правилата.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства регламента, заявявайки, че той ще стимулира развитието на изкуствения интелект, като същевременно подкрепя малките и средни предприятия. Но какви новости предлага законът?

 

Определяне на генериращ съдържание изкуствен интелект, за да могат хората да откриват дийпфейк. По-голяма прозрачност. Но също така и забрана за използване на изкуствения интелект за емоционално разпознаване на работни и учебни места. Включва и проверки на определени случаи на употреба, които са по-чувствителни, например чрез този закон системите с изкуствен интелект, използвани от лекарите при прегледите на пациентите им, ще бъдат проверявани с оглед използваните лични данни и сигурността.

Брандо Бенифей – докладчик на ЕП за закона за изкуствения интелект

Ако компании не спазват закона за изкуствения интелект, могат да бъдат глобени до 7 процента от глобалния им годишен оборот.