Спорт

Изкуствен интелект тества спортния потенциал и открива бъдещи шампиони

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Изкуственият интелект е навсякъде. Проправи си път и до Олимпийските игри в Париж.

На щанда на Intel в „Стад дьо Франс“ можете да използвате технологията, за да тествате силата на тялото си и да разберете в кой спорт се представяте най-добре. Алгоритъмът ще ви изпита в 12 спорта, сред тях футбол, тенис на маса и лека атлетика.

Как работи? Тялото ми е сканирано и подложено на тест – за да се видят реакциите, силата и бързината ми. Технологията не е само за потребители, тя може да открие следващия голям спортен талант.

Имахме чудесно партньорство с Международния олимпийски комитет в Сенегал, където използвахме подобна технология. Работихме със Сенегалския олимпийски комитет, за да идентифицираме следващия набор от олимпийци. Тествахме над 1000 деца в Сенегал, използвайки мобилни телефони и платформа за изкуствен интелект, за да определим кои спортисти имат потенциал да участват на следващите олимпийски игри.

Сара Викърс – ръководител на олимпийския офис на „Интел“

„Надявам се, че технологията има своята роля в разкриването на възможностите на спортистите по света. Можете да достигнете до всички краища на света и да тествате хора за различни спортове на много ниска цена. Що се отнася до мен, вероятно няма да бъда участник в следващата Олимпиада. Но се оказа, че силните ми страни са в седмобоя“, разказа Сара Викърс.