Култура

Пробива ли изкуственият интелект в изобразителното изкуство?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Тези произведения на френско-канадския художник Грегъри Шатонски са създадени от невронни мрежи и отпечатани от 3D принтер от цифрови файлове.

Преди 3 години NFT (цифрово незаменими токени) бяха тотален хит в света на изкуството и привлякоха интереса на любителите на бързите пари. Творба на американския дигитален артист Бийпъл беше продадена на търг за близо 70 милиона долара. 

Имаше много шум в публичното пространство, говореше се много за тези NFT произведения. Поради големите продажби хората започнаха да влизат в цифровия свят, мислейки, че това може да им донесе успех и печалба за една нощ. Нароиха се много хора, които не бяха толкова сериозни в създаването и продажбата на изкуство, и това създаде огромен пазар.

Джъстин Гилани – куратор на дигитално изкуство

Захранвани от технология за криптовалута, известна като блокчейн, NFT или незаменими токени представляват цифрови сертификати за автентичност, които могат да бъдат прикрепени към творби на дигиталното изкуство.

Продажбите на NFT, свързани с такъв тип изкуство, на дигитални платформи извън традиционния пазар на изкуство достигнаха своя връх от 2.9 милиарда долара през 2021 г, сочи доклад на Изложението за изкуства Базел и швейцарската инвестиционна банка UBS.

Оттогава обаче това необичайно изкуство бележи спад в продажбите – до 1.2 милиарда долара през 2023 г.

Имаше група от хора, която вярваше в тази инвестиция. Но това убеждение беше подложено на сериозно изпитание през последните от 12 до 18 месеца. Сега може би има по-обективна оценка за NFT и какво могат да означават.

Пол Донован – главен икономист на UBS

Все повече в света на изобразителното изкуство навлиза изкуственият интелект.

Той влиза в ролята на творец, след като са му зададени различни параметри за създаване на художествена творба. Някои такива могат да се видят на международното изложение за изкуство Арт Базел в едноименния швейцарски град.

Извън рамките на основното шоу, Digital Art Mile е рекламиран като „първото изложение на дигиталното изкуство в историята на Базел“. Няколко галерии, които работят в тази сфера, са изложили новите си произведения на ярки екрани или отпечатани платна.