Цвят

Google внедрява повече изкуствен интелект в търсачката си

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Google въведе преработена търсачка, която ще дава предимство на отговорите, изготвени от изкуствен интелект, пред връзките към уебсайтове. Тази промяна обещава да ускори търсенето на информация и същевременно може да наруши потока от интернет трафик, който носи пари. Промяната, обявена на годишната конференция на Google, ще започне тази седмица в Съединените Щати. Милиони хора ще започнат периодично да виждат резюмета на разговори, генерирани от технологията на компанията за изкуствен интелект, в горната част на страницата с резултати на търсачката. Предполага се, че резюметата с изкуствен интелект ще се появяват само когато технологията на Google прецени, че те ще бъдат най-бързият и ефективен начин да се удовлетвори любопитството на потребителя.

Хората го използват за търсене по съвсем нов начин и задават нови видове въпроси, по-дълги и по-сложни, дори търсят със снимки. Тествахме това изживяване извън лабораториите и сме обнадеждени, че виждаме не само увеличаване на използването на търсенето, но и повишаване на удовлетвореността на потребителите.

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google

Все по-широкото използване на технологията на изкуствения интелект за обобщаване на информация в чатботовете вече повдига правни въпроси. Например дали компаниите, които стоят зад услугите не използват незаконно материали защитени с авторски права.

Както при всяка новопоявяваща се технология, все още има рискове и нови въпроси, които ще възникват с напредъка на изкуственият интелект и развитието му. За нас отговорното изграждане означава както справяне с рисковете, така и максимизиране на ползите за хората и обществото.

Джеймс Манийка, старши вицепрезидент, отговарящ за научните изследвания в Google

Издателите на уебсайтове - от големи медии до предприемачи и стартъпи ще бъдат ощетени, ако прегледите с изкуствен интелект са толкова информативни, че водят до по-малко кликвания върху връзките към уебсайтовете.