Свят

Гугъл стартира проекта за изкуствен интелект "Джемини"

От Euronews България Euronews България

Гугъл се включи в надпреварата с изкуствения интелект като стартира проекта “Джемини”. Моделът е обучен да се държи като истински човек. Появата му обаче засили дебата за ползите и вредите от подобен вид технологии.

Първоначално “Джемини” ще работи само на английски език като част от чатбота “Бард”. От Гугъл обаче увериха, че в последствие системата ще се предлага и на други езици. 

"Джемини" може да се използва в повече от 170 страни. В списъка обаче не са включени Обединеното кралство и страните от ЕС.

 

Предимството на “Джемини” е, че той представлява комбинация от различни модели на изкуствен интелект. Той може да работи с текст, звук и изображения в комбинация или по отделно. Това ще бъде най-универсалната система по рода си. Ще може да прави повече от всички модели, създадени до сега.

Келвин Чан, репотер на Асошиейтед Прес

 

Гугъл рекламира и уменията на технологията в сферите на математиката и физиката. Това дава надеждата, че “Джемини” ще може да доведе до научни пробиви, които да подобрят живота на хората. 

Въпреки положителните черти на системата, съществуват опасения, че тя ще засенчи човешката интелигентност. Основните притеснения са за потенциалната загуба на милиони работни места, увеличаването на дезинформацията и от използването на програмата за разработване на ядрени оръжия. 

“Предполагам, че хората се притесняват, защото не знаят с каква информация ще разполага “Джемини” и какъв ефект ще има върху устройствата им. Рискът е в това, че не знаем дали системата няма да използва съдържание, което е нелегално или защитено с авторски права“, допълва Чан.

Очаква се след време “Джемини” да стане част и от основната търсачка на Гугъл, както и да бъде вграден в смартфоните на компанията Пиксел 8 Про.