Европа

Басейн с изкуствен интелект: Специална система помага на спасители в Германия при инциденти

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В този басейн в Германия не само спасители, но и изкуствен интелект наблюдават хората, които плуват. Камерите, разположени под водата, имат интегрирана система, която може да сигнализира при евентуален инцидент. Това е първият подобен софтуер, използван в страната.

 

В спортния басейн имаме четири камери, всяка с по два обектива. Всичко се предава на живо на мониторите и, както виждате, ако вътре има човек, се следи всичко. Системата разбира къде се намира плувецът и го следва.

Матиас Ман, зам.-оперативен мениджър

Когато системата улови необичайно движение в плувния басейн, предупреждава спасителя с известие на компютъра или по телефона. 

 

Ако наистина става дума за удавяне, системата светва в червено и съобщава за това, така че спасителят да провери какво се е случило и да предприеме евентуално спасяване.

Матиас Ман, зам.-оперативен мениджър

Кадрите от камерите се записват само при възникнал инцидент и се споделят единствено с полицията, ако е необходимо разследване на даден случай. 

Спасителите, които работят със системата, не смятат, че работата им е застрашена, и дори напротив - казват, че става по-ефикасна. Местните плувци също са доволни.

 

Много е хубаво, защото дава допълнителна сигурност на плувците. Да, спасителите се справят чудесно, но и това помага.

Елке Шрайбер, жителка на Хомбург

Откакто е инсталирана преди близо половин година, системата постепенно се обучава и вече успява да различи човек и кукла в басейна.