Свят

САЩ и Виетнам ще си сътрудничат в сферите на изкуствения интелект и авиацията

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В края на визитата на американския президент Джо Байдън във Виетнам, той и премиерът Фам Мин Чинх поеха ангажимент да укрепят работата на двете страни в сфери като високите технологии, изкуствения интелект и авиацията.

Представители на частни компании, сред които Боинг, присъстваха на срещите между двете делегации. Сред основните сделки, обявени от Белия дом, са именно тази на американската компания "Боинг" с Виетнамските авиолинии за закупуване на около 50 самолета на стойност 7,5 млрд. долара и плановете на базираната в Аризона компания "Амкор Технолоджи" за изграждане на завод за 1,6 млрд. долара в провинция Бак Нин.

Укрепваме нашите пътища за доставки, включително чрез новия меморандум за сътрудничество в областта на полупроводниците, който подписахме днес. Задълбочаваме сътрудничеството си в областта на критични технологии като изчислителните облаци, телекомуникациите и изкуствения интелект. Стартираме нови програми, които да помогнат на Виетнам да модернизира системата си за висше образование и да се възползва от цифровата икономика”, заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Виетнам и САЩ предупредиха в общо изявление след разговорите да не се прибягва до "заплахи или употреба на сила" в Южнокитайско море. Това е ясно послание към Пекин, но в изявлението Китай не се споменава изрично. Южнокитайско море е повод за напрежение между държавите в региона заради локацията си и значението за международната търговия.