Свят

Войните на бъдещето: Пентагонът ускорява програми за развитие и внедряване на изкуствен интелект

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министерството на отбраната на САЩ възнамерява да развие хиляди сравнително евтини автономни системи с активиран изкуствен интелект до 2026 г, за да не изостава от Китай.

В продължение на години военните служби и агенции на САЩ увеличават употребата на AI технологии. Но едва през последното десетилетие Пентагонът истински прегърна напредъка в тази област, който ще промени коренно начина на водене на война.

Способността за вземане на по-добри и по-бързи решения от конкурентите и противниците е ключова за прилагането на много от новите технологии. Това не са технологии само за себе си, а такива, които позволяват на бойците да вземат по-добри и по-бързи решения.

полк. Мат Строймайер – ВВС на САЩ

Новата инициатива, наречена Replicator, стъпва върху ускоряването на по-нататъшното интегриране на AI в американските въоръжени сили.

Компаниите, които се надпреварват да разработят напълно автономни оръжейни системи за Replicator, са Anduril и Shield AI. И двете са подкрепени от стотици милиони долари в рисков капитал и имат софтуерен подход, получавайки по-големи безпилотни летателни средства.

Но човешкият фактор не бива да се пренебрегва, нито да се подценява.

Независимо от автономността на системата, винаги ще има отговорен агент, който разбира ограниченията й, обучавал се е на нея, има оправдано доверие кога и къде може да бъде внедрена и винаги ще поеме отговорност за нейното внедряване и ще влезе в ролята на предпазен буфер.

Крейг Мартел – специалист по изкуствен интелект, МО на САЩ

Неотложно предизвикателство е набирането и задържането на човешкия талант, необходим за тестване на изкуствен интелект в автономни, смъртоносни оръжейни системи, а Пентагонът трудно може да се конкурира със заплатите в частния сектор.

Докато световните лидери се готвят за ключова среща на върха за климата, генералният секретар на ООН отправи призив за спасението на Антарктида и на планетата като цяло. С бързо топящи се ледени маси, Антарктида е едно от местата, в които личат най-ясно последиците от промените в климата.