Икономика

Марио Драги: Благодарение на изкуствения интелект ЕС има възможност да се възползва от цифровите технологии

От Euronews България Euronews България
Mario Draghi Dragi Ap Снимка: АП, архив

Въпреки че някои цифрови сектори вероятно вече са „загубени“, изкуственият интелект все още предлага на Европа възможност да се възползва от „бъдещите вълни на цифрови иновации“. Това заяви бившият италиански министър-председател Марио Драги в своя доклад за бъдещето на европейската конкурентоспособност.

„Около 70% от основополагащите модели на изкуствения интелект са разработени в САЩ от 2017 г. насам и само три американски „хиперскалатора“ представляват над 65% от световния, както и от европейския пазар на облачни услуги“, заяви Драги в доклада си, представен на Европейската комисия.

"Блокът обаче може да бъде водещ в някои сегменти на ИИ, където компаниите от ЕС все още имат възможност „да си извоюват водеща позиция“, каза той, като посочи силните страни на Европа в областта на автономната роботика, където тя управлява 22% от световната дейност, и в областта на услугите с ИИ, където се намират около 17% от дейността.

Ако изкуственият интелект се интегрира вертикално в европейската промишленост, той ще бъде решаващ фактор за постигане на по-висока производителност, например във фармацевтичната, енергийната и автомобилната промишленост, се казва в доклада. Той обаче предупреди за неуспеха на иновативните цифрови компании в Европа да увеличат мащаба си и да привлекат финансиране, което води до изоставане между ЕС и САЩ.

Драги заяви, че въздействието на изкуствения интелект в Европа досега е било по-скоро за увеличаване на работната сила, отколкото за нейното заместване. В усилията си да се изравни със САЩ в областта на иновациите, ЕС трябва да се стреми да ги надмине в предоставянето на възможности за образование и учене през целия живот, каза той.

В доклада се очертава различна картина по отношение на облачните услуги, където, предвид доминиращата позиция на доставчиците от САЩ, най-големият европейски оператор на облачни услуги заема едва 2% от пазара на ЕС.

Квантовите изчисления са на път да се превърнат в следващата голяма иновация, но пет от десетте най-големи технологични компании в света по отношение на инвестициите в квантови технологии са базирани в САЩ, а четири - в Китай. Нито една от тях не е базирана в ЕС, каза Драги.

„Твърде късно е ЕС да се опитва да разработва системни конкуренти на най-големите доставчици на облачни услуги в САЩ: инвестиционните нужди са твърде големи и биха отклонили ресурси от сектори и компании, в които иновационните перспективи на ЕС са по-добри“, каза той.

ЕС все пак трябва да гарантира, че разполага с конкурентоспособна национална индустрия, която може да отговори на търсенето на решения за „суверенни облаци“, като приеме общоевропейска политика за сигурност на данните за сътрудничество между доставчици на облаци от ЕС и извън ЕС, позволяваща достъп до най-новите технологии за облаци на американските хиперскалатори, като същевременно запазва криптирането, сигурността и обособените услуги за доверени доставчици от ЕС.

Очаква се докладът да бъде включен в плановете на бъдещата Комисия.