Европа

Екатерина Захариева е следващият български еврокомисар (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Ekaterina Zaharieva BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Екатерина Захариева е изборът на Урсула фон дер Лайен за следващ български еврокомисар. Това съобщи БНТ, като се позова на писмо на председателя на ЕК до служебния премиер Димитър Главчев. В него тя иска България официално да предложи за комисар Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева е изборът на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за български еврокомисар, писа по-рано днес „Политико“. Според изданието, тя ще получи ресор справяне с кризите и хуманитарна помощ.

„Ще бъдем честни: това е само предположение, тъй като България не участва в надпреварата за нито един от ключовите постове. Макар че България е предложила две имена - едно мъжко и едно женско - Захариева е почти сигурна, че ще получи работата, тъй като фон дер Лайен се нуждае от повече жени, за да има балансиран по пол колегиум“, пише в материала на „Политико“, в който се разглеждат кандидатурите по държави и ресори.

Другият кандидат за български еврокомисар е Юлиян Попов, предложен от ПП-ДБ.

Екатерина Захариева бе заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на Бойко Борисов. Впоследствие тя бе министър и в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев. А в третия кабинет на Бойко Борисов бе министър на външните работи.