Политика

Журналисти: България единствена изпълни препоръката на Фон дер Лайен за мъж и жена кандидати за еврокомисари

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

България единствена изпълни препоръката на Урсула фон дер Лайен да номинира мъж и жена за еврокомисар. С политика се занимават повече мъже, макар че има и много способни жени, всяка държава си има своите съображение за номинациите. Така кореспондентът на електронното издание на Клуб Z Момчил Инджов коментира в ефира на PrimeTime днешното решение на служебния кабинет за номинацията на Екатерина Захариева и Юлиан Попов за български представители в Европейската комисия.

Инджов коментира още, че Източна Европа е на път да получи много важен ресор - външната политика, който може да бъде даден на Кая Калас от Естония. "Ако има еврокомисар по отбраната, то би отишъл също за представител на Източна Европа", коментира журналистът .

Според него е имало още една силна кандидатура - на Искра Михайлова, "която е доста добре разпознаваем евродепутат, един от компетентните хора, който разбира от енергетиката".

По думите му е "нормално да минат кандидатурите на първите две сили у нас" - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Ангелина Пискова, кореспондент на БНР в Брюксел коментира, че "близо два месеца, когато трябва да се вди как ще се справят. Има и случаи, когато са отхвърляни номинации за еврокомисари".

Ресорите се определят на по-късен етап, няма как да скочим на второто стъпало, въпреки че неофициално се заговори за ресор регионална политика, говори се и за транспорт, допълни тя.

Целия разговор вижте във видеото.