Европа

ЕС се доближава до окончателното налагане на мита за китайските електромобили

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

ЕС предприе нова стъпка в процеса на налагане на по-високи вносни мита за китайските електромобили. Въз основа на новата информация, предоставена от дружествата, Европейската комисия коригира предложените митнически ставки. Окончателното решение по текущото антисубсидийно разследване ще бъде взето най-късно до края на октомври. Междувременно Брюксел остава отворен за диалог с правителството в Пекин.

Китай трябва да предложи решение, което да е съвместимо със Световната търговска организация и което да разглежда проблемите, свързани с незаконните субсидии, както ги виждаме ние, които Европейската комисия е установила в своите щателни разследвания, основани на доказателства.

Олоф Гил, говорител на Европейската комисия

Предложените митнически ставки са: Между 17 и 36% за трите дружества, включени в извадката. Другите дружества ще бъдат облагани с данъци между 21 и 36% в зависимост от това дали са сътрудничили или не. Американската марка Tesla ще трябва да плаща 9% за автомобилите, които изнася от китайска територия.   През следващите 10 дни заинтересованите части ще могат да обжалват, а 27-те държави от ЕС ще бъдат консултирани. Разследването в областта на търговската защита беше започнато, тъй като Европейската комисия откри заплаха от значителни вреди за тази индустрия. Според Комисията субсидиите са направили китайските автомобили по-евтини и пазарният им дял в ЕС е нараснал от около 4% през 2002 г. до 25% в края на 2023 г. По-високите митнически ставки имат за цел да предотвратят влошаване на състоянието на пазара, което би довело до съкращаване на работници и затваряне на заводи.