Свят

ЕС наложи допълнителни мита на китайските електромобили

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

От 5 юли влизат в сила допълнителни мита на ЕС върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай. Те ще достигат до 37.6 процента от стойността на автомобилите.

Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца, през които се очаква да продължат "интензивните" търговски преговори между Евросъюза и Пекин.

Въвеждането на тарифи не е самоцел. Това е средство за коригиране на дисбаланс, нелоялна конкуренция, в ущърб на производителите на електрически превозни средства в ЕС спрямо производителите в Китай. Ние държим да имаме диалог с нашите китайски колеги и той се провежда.

Ерик Мамер – говорител на Европейската комисия

Те ще бъдат прилагани в допълнение към стандартните мита върху вноса на автомобили в Европейския съюз, които са в размер на 10 на сто.

На 12 юни Европейската комисия предложи налагането на допълнителните тарифи на фона на разследване, което започна миналия септември. То е свързано с огромните субсидии, които правителството в Пекин отпуска на китайските производители на електрически превозни средства.

Китай реагира по-сдържано, отколкото в предишни ситуации.

Ние забелязахме, че правителствата на някои държави членки на ЕС и големи автомобилни компании многократно са изразявали несъгласие с изравнителните мита срещу китайските електромобили. Надяваме се, че ЕС ще проведе консултации с Китай по рационален начин. Трябва да избегнем нанасяне на вреди върху сътрудничеството и развитието на автомобилната промишленост в Китай и ЕС.

Хе Ядун – говорител на министерството на търговията на Китай

Германската асоциация на автомобилната индустрия призова ЕС да се откаже от плана за повишаване на митата. Не само китайски производители са засегнати от този ход. Западни фирми, които произвеждат автомобили в Китай, също са подложени на контрол от Брюксел.