Бизнес и технологии

ЕС оспорва проверката на Китай за млечни продукти

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

ЕС не се доверява на китайското разследване на европейските млечни продукти. Брюксел смята, че то се основава насъмнителни твърдения и недостатъчни доказателства“. Ето защо за първи път на този етап той оспорва разследването пред Световната търговска организация.

Ние сме твърдо убедени, че решението на Китай да започне това разследване за млечните продукти не е в съответствие с правилата на световната търговска организация. Така че ние сме там, за да предприемем действия и да защитим нашата промишленост.

Олоф Гил, говорител на Европейската комисия

Млечната промишленост е съпътстваща жертва на продължаващия търговски спор между Китай и Европейския съюз. Китайската проверка беше започната в края на август, няколко часа след като Европейската комисия потвърди митата върху китайските електромобили. Европейската асоциация на млекопреработвателите се чувства като жертва.

За пореден път европейските млечни продукти са заложник, ако щете, в търговско напрежение, което е напълно несвързано с млякото и млечните продукти. Ето защо наистина настоявахме пред Комисията да ни помогне тук. И това не е първият път, в който ни вземат за заложник. И доколкото ни е известно, китайската страна дори не отрече, че има връзка с досието за електромобилите.

Александър Антон, генерален секретар на Европейската асоциация на млекопреработвателите

Китайското разследване е насочено към млякото, сметаната и някои специфични видове сирена, като моцарела. Това не е първият случай, в който европейските производители се оказват в капана на търговска война между ЕС и други сили, като САЩ.