Бизнес и технологии

Испания се обяви против повишаването на европейските мита за китайските електромобили

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Испания се противопостави на Европейската комисия, като изрази неодобрението си за плановете за налагане на високи мита върху внасяните от Китай електрически превозни средства. По време на четиридневното си посещение в Китай испанският министър-председател Педро Санчес заяви, че ЕС трябва да преразгледа митата, за да избегне тотална търговска война с Пекин.

 

Трябва да бъда прям и откровен. Смятам, че трябва да преразгледаме позицията си спрямо това движение. Както вече казах, не се нуждаем от нова война, в случая търговска война. Трябва да изградим мостове между Европейския съюз и Китай. От страна на Испания това, което ще направим, е да бъдем конструктивни и да се опитаме да намерим компромис между Китай и Европейската комисия.

Педро Санчес, министър-председател на Испания

През юли Европейският съюз въведе мита върху електромобилите, произведени в Китай, след като деветмесечна проверка установи, че Пекин е предоставял щедри субсидии по цялата верига на доставки, поставяйки европейските компании в неизгодно конкурентно положение. Испания подкрепи този ход в консултативен вот през юли, но изглежда е променила позицията си. Китай вече отвърна на митата на ЕС с антисубсидийна проверка на продукти от свинско месо - ход, който би могъл да навреди на индустрията в Испания, която ръководи близо 25 % от вноса на свинско месо в Китай.

 

Що се отнася до сектора на свинското месо, изразихме пред китайските власти нашето учудване, че в тези търговски преговори са повдигнати въпроси за потенциални санкции за сектор, който няма нищо общо с автомобилния сектор.

Педро Санчес, министър-председател на Испания

Очаква се през октомври правителствата на всички 27 държави от ЕС да гласуват окончателно относно митата върху китайските електромобили. За да бъдат блокирани мерките, ще е необходимо мнозинството от държавите членки да се противопоставят на този ход. Европейската комисия заяви, че е готова да постигне алтернативно решение.