Свят

Израел атакува центъра на Бейрут, убивайки най-малко шестима души

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко шестима души са били убити в центъра на Бейрут, столицата на Ливан, след като израелските военни заявиха, че са нанесли точен удар. Това е първият израелски удар в близост до центъра на Бейрут - само на метри от ливанския парламент, от години насам. През нощта бяха нанесени още пет въздушни удара по цели в южното предградие Дахие.

Това се случва, след като Израелските сили за отбрана съобщиха, че осем войници са били убити в сражения в Южен Ливан, като това са първите загуби от началото на сухопътните операции срещу подкрепяната от Иран въоръжена групировка „Хизбула“. От групировката заявиха, че са унищожили израелски танкове по време на боевете и настояха, че разполагат с достатъчно хора и боеприпаси, за да отблъснат израелските сили. По-рано от израелската армия обявиха, че още пехотни и бронирани части са се присъединили към операцията, целяща да разруши така наречената „терористична инфраструктура“ в ливанските гранични села.

Отдавайки почит на осемте войници, министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че те са паднали „в разгара на тежката война срещу иранската ос на злото“.

Нека паметта им бъде благословена. Намираме се в разгара на тежка война срещу оста на злото Иран, която се стреми да ни заличи. Това няма да се случи - защото ще бъдем заедно.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел:

При друг израелски удар в сирийската столица Дамаск стана ясно, че зетят на Хасан Насрала, Хасан Джафар Касир е бил убит. Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не подкрепя израелски ответен удар по иранските ядрени обекти. Това се случва, след като Техеран изстреля повече от 180 ракети към Израел. Той добави, че САЩ „ще обсъдят с израелците какво ще направят“ в отговор на иранския обстрел.

Ще обсъдим с израелците какво ще направят, но всички седем от нас са съгласни, че те имат право да отговорят. Но това не е правилният начин.

Джо Байдън, президент на САЩ:

По-рано стана ясно, че повече от 70 души са загинали при поредица от интензивни наземни операции и въздушни удари на Израелските сили за отбрана в южната част на Газа. Това съобщиха палестински медицински служители. Жители заявиха, че израелски самолети са извършили тежки въздушни удари, докато сухопътните им сили са организирали атаки в три квартала в Хан Юнис.