Свят

Руслан Трад, международен анализатор: Израелската армия работи едновременно на най-малко три фронта

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Какви са шансовете за пълномащабна война в Близкия изток и как това би засегнало Европа. За обратите в конфликта и има ли път назад говори в ефира на "Добро утро, Европа" анализаторът Руслан Трад.

"Израелската армия работи едновременно на най-малко три фронта, ако броим войната в Газа, тъй като тя продължава и ударите продължават и там. Бяха извършени такива също през изминалата нощ. Освен това вече имаме сухопътна инвазия, която прерасна от просто операции в Южен Ливан. Имаме сблъсъци вече там", коментира Руслан Трад.

"Много хора се обръщат в момента към въпроса дали дипломацията може да изиграе някаква роля. Моето мнение е, че няма такава възможност. Първо, виждаме отношението между Израил и ООН, което е сериозна спънка. Вчера Израил обяви главния секретар на ООН за персона нон грата. Това, по принцип, се прави първо много рядко
и второ, от авторитарни режими. Израел има сериозна критика от своите западни съюзници след това действие. Имаме също така проблем с комуникацията между Израел и Вашингтон, Израел-Париж и Лондон, защото западните съюзници на Израел нямат никакво намерение за ескалация от още по-голям тип. Обаче, Израел и армията на Израел имат вече свои цели и показват демонстративно, че нямат намерение да консултират всяко действие с Вашингтон", заяви той.

"Проблемът с енергийните ресурси е напълно реален за Европа и за Близки Изток като цел. Иран е в топ 10 на производителите на петрол и отделно при последната атака на Иран върху Израел, беше ударен газовият хъб, който е в град Ашкелон. Една платформа, която е важна за достъпа до газови ресурси на Израел. "Хизбула" и Иран поставят за основна цел удар по енергийната инфраструктура и вноса на енергийни ресурси от Израел, тъй като Израел е зависим от тези ресурси", отбеляза Трад.

"Много от тези тръби минават в Средиземно море и те са свъзани с по-широката европейска инфраструктура, тъй като идват от Турция. Ако бъде ударена тази инфраструктура, това ще вдигне цените и ще има безпокойство на пазарите", допълни той.

 

Целия разговор вижте във видеото.