Свят

Икономиката в Газа е застрашена от срив заради войната

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Почти година от началото на войната между Израел и Хамас, Световната банка предупреждава, че икономиката в Ивицата Газа е застрашена от срив. Отчаяни от липсата на работа, някои палестинци прибягват до контрабанда през разделителната линия, от Западния бряг и в Израел.

Има повече от 300 000 палестински работници, които са напуснали пазара на труда на Западния бряг в резултат на икономическото забавяне.

Мохамед Аламур, палестински министър на националната икономика

Много от работниците преминават със стълби и въжета, други се крият в камионите, които преминават през контролно-пропускателните пунктове. Някои се промъкват през дупки в оградата от бодлива тел на бариерата, но с голям личен риск. Когато ги открият, израелските сили за сигурност ги арестуват - или понякога откриват огън. Палестинските власти нямат официални данни за убитите или ранените от израелски огън работници, които се опитват да преминат бариерата. Асошиейтед прес разговаря със семействата на трима палестинци, които твърдят, че техни роднини са били убити при опит да се промъкнат през границата. 

Много хора се катерят по осемметровата стена. Някои от тях падат и са ранени, а други умират. Районът в който брат ми се е опитал да премине не е заобиколен от стена, а ограда. Така че той е трябвало да преминава границата, за да ходи на работа. Но израелската армия го е накарала да се върне. А след това са го застреляли.

Алаа ал-Наджар, брат на работник, убит при разделителната бариера

Израелските военни заявиха пред АП, че не могат да коментират стрелбата без конкретни координати на мястото, където според роднините е станала. Допълнителните ограничения за пътуване в рамките на територията, включително мрежата от нови контролно-пропускателни пунктове, също имат икономическо въздействие. 

В северните градове Дженин и Тулкарем затрудненията се утежняват от месеци на военни нападения, насочени срещу палестински войнствени групировки.

Тази война доведе до спад в икономиката ни. В резултат на неспособността на частния сектор да управлява своите институции, той работи с по-малко от 50 % ефективност.

Мохамед Аламур, министър на националната икономика

Властите в района Себастия споделят, че международният туризъм също е прекратен.