Общество

България е сред първенците в ЕС по процент младежи, които нито учат, нито работят

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

За моста между знанията в образователната система и практическите умения на пазара на труда говори в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя е председател и на Икономическия и социален съвет.

„Съвсем наскоро подготвихме и приехме в пленарната сесия един анализ, който обръща внимание на равенството в образователната система. Темата, по която предстои през тази седмица да получим съгласие на всички членове е какво въздействие ще окаже върху пазара на труда навлизането на изкуствения интелект. Поставяме на вниманието и на законодателната и изпълнителната власт, както и на президентството, тъй като анализът е възложен от президента, няколко от проблемите в образователната система, които пораждат част от тези неравенства, с особен акцент върху това, че не само причини, свързани с доходите, се отразяват върху неравенството в образованието, но и различното регионално развитие на областите и градове в страната, различния образователен статус на част от семейството, като сме дали конкретни и ясни препоръки“, посочи Русинова.

Според нея един от големите проблеми е, че България продължава да бъде една от страните в Европейския съюз с най-висок процент на младежи, които нито учат, нито работят.

„Това естествено дава отражение върху постоянната липса на кадри почти във всяка една от сферите“, отбеляза Русинова.

 

Целия разговор вижте във видеото.