Политика

Ваня Григорова: Не може средната заплата да расте драстично, а минималната не

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Минималната работна заплата противопостави отново работодатели и синдикати. Когато се увеличава средната заплата е съвсем нормално да се увеличи и минималната, коментира в студиото на Euronews Bulgaria общинският съветник Ваня Григорова и добави, че за да има реален диалог между синдикати и работодатели за пазара на труда трябва да се промени текстът в Кодекса на труда за фиксиране на минималната заплата на 50% от средната за страната.

„Не може да се увеличава средната работна заплата толкова драстично и да не може да се увеличава минималната“, подчерта Григорова. По нейните думи Европейската комисия и Европейския съюз не отричат и никога няма да отрекат социалния диалог, а напротив – те го насърчават.

„Вътре не е записано, че трябва да има конкретна формула. Вътре е записано, че трябва да има определени критерии и показатели, които да бъдат изпълнявани. Социални и икономически. И една от насоките е това минималната работна заплата да бъде
не по-малко от 50% от средната, тоест работодатели и синдикати могат да се договорят за 55% или 60% от средната, докато сега в Кодекса на труда е фиксирано точно 50%“, обясни Григорова.

„Работодателите вече трябва да си дават сметка, че това, което правят, води до това да има тежък дефицит на работници в страната“, посочи още тя, но добави, че бизнесите у нас страдат и от беззаконието и рекета, на който биват подлагани.

 

Целия разговор вижте във видеото.