Ексклузивно

Зам.-министър на образованието: Недостигът на учители у нас ще става все по-голям проблем

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Съвсем скоро отново училищата ще отворят врати и ще приемат в класните стаи нашите децаот първокласниците до зрелостниците. Българското училище е онази институция, която крепи обществото и има своите традиции още преди да има Трета българска държава. Традициите са прекрасно нещо, но днешният ден иска своето. Какво да очакваме от новата учебна година – в студиото на „Добро утро, Европа“ бе Емилия Лазарова, зам.-министър на образованието.

 

Ето какво сподели тя:

Учебната база е почти готова за започване на учебната година. От началото на тази година са извършени около 1200 ремонта в 976 училища. В 252 продължават ремонтите, но това няма да попречи на учебния процес – няма опасност за живота и здравето на децата. Единствено в 24 училища ремонтите са по-продължителни.

Недостигът на учители е световен проблем, не е само за България. 48% от учителите у нас са на възраст над 50 години – след 10 години ще имаме сериозен проблем. Към момента не достигат учители по природни науки, математикаинформационни науки и по чужди езици.

Учебните програми трябва да се преструктурират - философията на учебните програми трябва да бъде различна. Министерството на образованието и науката ще предложи нова визия.

 

Цялото интервю вижте във видеото.