Европа

С цел образование: В Лисабон ще осигуряват жилища на достъпни цени за учители

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Градският съвет на област Кашкайш в Португалия предлага жилища на достъпни цени за учители, които преподават в общината, но пътуват отдалеч.

Имаме 105 жилища на разположение за тази учебна година. Днес откриваме тези 4 жилища, в които ще бъдат настанени първите 16 учители.

Нуно Питейра Лопеш, заместник-председател на градския съвет на Кашкайш

До края на седмицата ще бъдат открити още осем жилища, в които ще могат да се настанят 24 души. Апартаментите се намират в различни институции, които си партнират със съвета. От жилищата ще могат да се възползват учители, които живеят на повече от 60 км от мястото, където преподават. Месечният наем варира от 150 до 400 евро, в зависимост от вида на жилището. От 2017 г. насам наемите в Португалия са се увеличили повече от два пъти.

Нашата цел е да привлечем най-добрите учители да дойдат и да преподават в нашия регион. Искаме жилищният фактор да не пречи на привличането на тези таланти.

Нуно Питейра Лопес, заместник-председател на градския съвет на Кашкайш

В манастира Санта Мария до Мар например ще има място за настаняване на още 44 учители. От съвета казват, че ще осигурят и временни жилища за тези, които попълват екипа само за няколко месеца. Например за учители, заместващи лица, които са в отпуск по болест или майчинство.